Om racen

Om racen



Nova Scotia Duck Tolling Retriever – eller Toller som den kaldes i daglig tale – er en af de i alt seks retrieverracer. De øvrige fem er Labrador Retriever, Golden Retriever, Flatcoated Retriever, Chesapeake Retriever og Curly Coated Retriever.


Det er vigtigt at understrege, at det er seks forskellige racer, og ”efternavnet” Retriever betyder simpelthen bare, at de er avlet til samme formål – at hente (retrieve) skudt vildt. Det er altså en hund, der primært arbejder efter skuddet. Mange retrievere bliver imidlertid også brugt til at drive.



Tolleren har derudover endnu en ”arbejdsopgave” – nemlig at lokke ænder på skudhold. Ordet ”tolling” betyder ”lokke”.


Jægeren finder et naturligt skjul, eller bygger et skjul, tæt på vandet. Bag skjulet gemmer jægeren sig med sin toller og venter på at en flok fugle slår sig ned ude på vandet. Når en flok fugle har fundet sig godt til rette ud på vandet, så kaster jægeren en pind eller en bold ud fra skjulet og lader tolleren apportere den gentagne gange. Hunden kommer frem fra skjulet, løber langs vandkanten, leger måske lidt med bolden, logrer med sin buskede hale og forsvinder ind bag skjulet igen. Dette vækker fuglenes interesse, og de begynder at svømme tættere på land. Hvis hunden hele tiden er synlig for fuglene, så kan de miste interessen og svømme ud igen. Derfor lader jægeren indimellem hunden holde en pause bag skjulet. Når fuglene er kommet tilstrækkelig tæt på, så rejser jægeren sig fra skjulet. Dette skræmmer fuglene til at flyve op fra vandet, og jægeren skyder fuglene. Nu er det så Tollerens arbejde at apportere de skudte fugle fra vandet.


Racen stammer fra den canadiske halvø Nova Scotia, og de første to tollere kom til Danmark i 1982.   I 1997 blev Dansk Nova Scotia Duck Tolling Retriever Klub  dannet i 1997. Hvis man vil vide mere om racens historie, kan det anbefales at kikke på Tollerklubbens hjemmeside. Her kan man også finde racestandarden.


De tollere, der findes i dag, stammer alle fra de samme 10-12 hunde tilbage omkring 1960. Dette kan betyde, at sygdomme i racen kan være svære at få udryddet, og det er derfor overordentlig vigtigt at tænke sig om godt om, hvis man ønsker at få sin tæve parret, bruge sin hanhund på en tæve, eller hvis man ønsker at købe en hvalp.


Dagligdagen med en toller

De fleste tollere lever i dag som familiehunde, men det er vigtigt at man i den daglige omgang med sin toller er opmærksom på dens grundlæggende raceegenskaber. Tolleren er en aktiv hund, som har brug for  at motionere både sin hjerne og sin krop hver dag, og den vil ikke trives med en stille og passiv tilværelse.


Når man anskaffer sig en toller, må man være indstillet på, at nu får man et ekstra familiemedlem, som har brug for opmærksomhed og meningsfuld aktivitet hele livet. Man må påregne, at det er en tidskrævende opgave at være hundeejer, og at man hver dag skal bruge energi og tid på samvær med og opdragelse af hunden.


En toller er efter vores mening en fantastisk familiehund – HVIS MAN SØRGER FOR AT STIMULERE OG AKTIVERE DEN KORREKT!


Det er IKKE en hund, der kan nøjes med tre daglige tisseture rundt i kvarteret! Man opfylder heller ikke dens behov ved at tage den med på familiens daglige løbe- eller cykelture. Fysisk aktivitet er selvfølgelig godt, for det holder hunden i god kondition. Men hvis man ikke har planer om på en eller anden måde at aktivere / stimulere sin toller, bliver det sjældent en positiv oplevelse at være ejer af en toller.


Der er mange måder, man kan aktivere / stimulere sin toller på. Da det jo er en jagthund, vil det være oplagt at gå til en eller anden form for jagttræning med den. Men da tolleren også er en meget alsidig hund, vil spor, lydighed, rally-lydighed,  dogdancing etc. også være muligheder.


Tolleren har en fantastisk næse og har gang på gang vist, at sporarbejde er en af dens styrker. Det kan derfor anbefales at dyrke en eller anden form for sporarbejde med sin toller. I Tollerklubben har vi en rigtig stærk gruppe sporfolk, der i løbet af kort tid virkelig har fået tolleren på landkortet som en fantastisk sporhund. Endelig er der flere tollere i Danmark, der er uddannede som redningshunde. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan bruge sin toller til.


Sørger man for at aktivere / stimulere sin toller, så får man også en dejlig familiehund, der elsker at være en del af familiens dagligdag.