Ideologi

Ideologi


Før du køber hvalp

Før du køber en hvalp, er der meget, du bør gennemtænke.


For det første skal du være klar over, at du med en hund i familien får et nyt familiemedlem, som du får ansvaret for mange år fremover – med alt hvad det indebærer.


Du skal først og fremmest overveje, hvad det er for en race, du gerne vil have. Her skal du ikke vælge race ud fra størrelse eller "cute-factor". Du skal tage et kritisk blik på dig og din familie og så overveje, hvilken race, der passer til jeres familie, og det I kan tilbyde den. 


Hvis du ikke ønsker en hund, der gør meget, skal du måske holde dig fra hunde, der er avlet til at være vagthunde. Hvis du ikke vil bruge en masse tid på træning og aktivering, skal du ikke vælge en af de meget aktive racer. Hvis der er børn i familien, skal du finde en race, der er kendt for at komme godt ud af det med børn etc.


Vi har flere gange oplevet at blive kontaktet af hvalpekøbere, der har valgt en toller, fordi de synes en golden retriever er for stor! Det er to meget forskellige racer, og en toller er bestemt ikke en miniudgave af en golden retriever!


På Dansk Kennel Klubs (DKK) hjemmeside – www.dansk-kennel-klub.dk – kan du læse om de forskellige racer, og DKK tilbyder desuden nogle gratis kurser, der hedder ”Før du køber hund”. Her kan man lære en masse om de forskellige racer, så man kan foretage et kvalificeret valg.


Hvis du efter alle dine overvejelser er kommet frem til, at du gerne vil have en toller, kan vi anbefale at læse ”Har du planer om at anskaffe dig en toller?”, som kan findes på Tollerklubbens hjemmeside.


Stambog eller ej?

Vi er medlem af Danmarks største stambogsførende klub, Dansk Kennel Klub (DKK), og vores hunde er derfor  registreret hos DKK.


Som opdrætter under DKK forpligter man sig til at følge de regler for avl, der gælder for racen.


Følgende er ”sakset” fra DKKs hjemmeside:

Kun få har tænkt over, hvad en stambog egentlig er. Og mange synes i første omgang, at det er lige meget med stambogen, for de har ikke tænkt sig, at de skal på udstilling, eller at deres hund skal have hvalpe. Men en stambog er det redskab, der har hjulpet opdrætterne med at lave de dejlige og meget forskellige hunde, vi har i dag – f.eks. supergode jagthunde eller effektive politihunde eller velfungerende selskabs- og familiehunde.


En stambog er en anetavle, altså et dokument, som viser hundens ”stamtræ”, så man kan følge med i avlen og få en ret klar fornemmelse af, hvordan ens kommende hvalp kan forventes at udvikle sig.


Selve stambogen koster under kr. 300, så dét, der nogle gange gør en stambogsført hvalp dyrere, er altså ikke prisen på stambogen, men den indsats med at finde gode avlsdyr, undersøge for arvelige sygdomme og den slags, som ligger bag ved stambogsføringen.


Det siger selv, at stambogen kun har værdi, hvis man kan stole på de oplysninger, der står i den. Hvem som helst med en PC kan jo lave en hjemmelavet stambog og selv opdigte, hvem der er forældre og bedsteforældre til den kommende hvalp. Der er sågar privatpersoner, der har oprettet forretning på nettet, hvor hvem som helst – mod betaling naturligvis – kan oprette en stambog med de oplysninger, man nu selv har lyst til.Så værdien af en stambog står og falder med, at man kan stole på de oplysninger, der står om hvalpens afstamning.


Dansk Kennel Klub udsteder – som den eneste FCI-anerkendte organisation i Danmark – stambøger i overensstemmelse med FCI’s internationale bestemmelser. Vær bl.a. på vagt, hvis du møder forkortelsen fra en spansk piratorganisation F.C.I. (altså med punktummer), som også kan findes på danske stambøger fra organisationer uden for DKK.


Hvalp fra os

Vi har et lille køkkenopdræt, og der kan gå flere år imellem, at vi har hvalpe.


Vores mål er at opdrætte fysisk og mentalt sunde hvalpe med et godt temperament og stor arbejdsevne og –lyst.


Vi bruger meget tid på at miljøtræne hvalpene, inden de flytter fra os. Dette gør vi for at ruste dem bedst muligt til deres kommende liv hos deres nye ejere.  Vores hvalpe får lov til at komme ud i den store verden i trygt selskab med deres mor og øvrige hunde i huset. De bliver ”udsat” for alle de ting, der foregår i et hjem: Køkkenmaskiner, støvsuger, højt musik, fjernsynet, andre hunde, voksne og børn, køreture, dyrlægen etc.


Afhængig af årstiden kommer de med i skoven eller måske på stranden for at udvide deres verden. De får en lille spadseretur i gågaden og får lov til at hilse på alle mulige mennesker.


Da tolleren er en jagthund, bliver de også præsenteret for vildt fra en tidlig alder. Det skulle gerne lette arbejdet for de, der gerne vil bruge hvalpen til jagt eller markprøver.


Hvalpene bliver hvalpetestet omkring deres 7. leveuge. Testen er en vurdering af, hvordan hvalpen er lige nu, og hvordan man bedst præger den fremadrettet. Derudover hjælper testen os med at ”parre” hvalp og hvalpekøber, så alle forhåbentlig oplever at få bedste match.


Da vi har lagt mange kræfter i at opdrætte en toller, som vi selv gerne vil have den, lægger vi også mange kræfter i at finde de rigtige kommende familier til vores hvalpe. Vi sælger kun vores hvalpe til folk, der ønsker at træne og aktivere dem. Vi er selv bidt af jagttræning og markprøver, men god aktivering er også sporarbejde, lydighed, agility eller andre ting, der stimulerer hunden og lader den bruge sine sanser og sin glæde ved at arbejde og samarbejde.


Hvis du vil købe hvalp hos os, kræver det, at du kommer forbi og får en snak med os, så vi kan få afstemt vores forventninger. Vi ønsker i et eller andet omfang at være en del af dit og hvalpens liv mange år fremover, så det er vigtigt, at vi også kan finde ud af det sammen.


Vi skriver dig gerne op til en hvalp fra næste kuld, når vi har fået en snak, og vi begge er enige om, at en hvalp fra os, er det rigtige for dig. Vi bruger dog ikke først til mølle-princippet, da vi ønsker at have muligheden for at vælge de folk, vi mener er det bedste valg for vores hvalpe.


Vores krav til dig som hvalpekøber

Vi forventer, at hvalpen bliver en del af din familie og bliver behandlet med respekt og kærlighed.


Vi forventer, at hvalpen røntgenfotograferes (hofter og albuer), når den er mellem 1-1½ år. Vi arrangerer røntgenfotografering hos den dyrlæge, som vi selv bruger, og inviterer dig og din hund. Hvis du ikke deltager, så forventer vi, at du selv sørger for at bestille tid til røntgenfotografering. 


Vi forventer, at hvalpen øjenlyses.


Vi forventer, at hvalpen ikke omplaceres/sælges, uden at I først har kontaktet os.


Vi forventer, at vi holder kontakten fremover, så vi kan følge med i, hvordan hvalpen udvikler sig.


Vi forventer, at hvalpen mentalbeskrives, inden den bliver 2 år. Vi arrangerer mentalbeskrivelsen og inviterer jer. 


Vi ser meget gerne, at hvalpen bliver udstillet på en officiel udstilling mindst to gang efter 9 måneders alderen.


Vi forventer, at du - hvis det er muligt - møder op til hvalpetræf etc.


 Vores hvalpe sælges med:


DKK-stambog

Sundhedsattest fra dyrlægen

Hvalpemappe med gode råd

Rejsevandskål

Dummy

Fløjte

Et tæppe, der lugter af mor og søskende

En DVD med hvalpebilleder